Az ételintoleranciák és allergiák egyre gyakoribbak, és jelentős hatással vannak az életminőségre. Az újdonságnak számító anyatej oligoszacharidok, amelyek természetes formájukban csak az anyatejben találhatók meg, ígéretes segítséget nyújthatnak ezek kezelésében, mivel hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az immunrendszer támogatásához, valamint csökkentik a gyulladásos reakciókat, és javítják a bélgát funkciót.

 Az ételintoleranciák és allergiák egyre gyakoribbak a modern társadalomban, és ezek jelentősen rontják az életminőséget. Az immunrendszer egyes élelmiszerekre és pollenekre adott téves reakciója és a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza ezeket a rendellenességeket.

Az egészséges bélflóra létfontosságú az immunrendszer normális működéséhez, hiszen a bélben található mikroorganizmusok jelentős részt vállalnak az emésztési folyamatokban, az immunválasz szabályozásában, valamint az allergénekkel és intoleranciát okozó anyagokkal szembeni védekezésben.

Kutatások igazolták, hogy ételintoleranciák és allergiák esetén gyakran megfigyelhető a bélflóra egyensúlyának felborulása (a diszbiózis). Ilyenkor a kóros baktériumok száma megnő, míg a hasznos baktériumoké csökken, ami gyulladást és a bélnyálkahártya szűrő funkciójának károsodását okozhatja.

Az anyatej oligoszacharidok közvetlenül is befolyásolják az immunrendszer működését: egyrészt csökkentik a gyulladásos reakciókat, másrészt erősítik a bél barrier funkcióját, így csökkentik az allergének és más káros anyagok átjutását a bélből a vérbe és a szövetekbe.

Számos előnye miatt, Prof. Dr. Egyed Miklós, a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság Elnöke és a Pécsi Tudományegyetem magántanára is ajánlja az Enteroreg®-et, mely az első Magyarországon forgalomba kerülő anyatej oligoszacharidokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos