Ismerje meg a legújabb kutatási eredményeket az anyatej oligoszacharidokról és azok szerepéről az ételintoleranciák és allergiák megelőzésében, valamint a bélflóra egészségének támogatásában

Az egészséges bélflóra és az immunrendszer: kulcs az allergiák és ételintoleranciák kezeléséhez

 Allergiák és ételintoleranciák

Az egészséges bélflóra nem csupán az emésztési folyamatok zavartalan működéséhez szükséges, hanem alapvető jelentőséggel bír az immunrendszerünk szabályozásában is. A bélben élő mikroorganizmusok összessége, elengedhetetlen szerepet játszik az immunválaszaink kialakításában, segít megvédeni szervezetünket az allergénekkel és az intoleranciát okozó anyagokkal szemben. Az immunrendszer védekező mechanizmusai, melyek normális körülmények között a szervezetet a kórokozók ellen védik, allergiás esetben tévesen reagálhatnak az adott élelmiszerekre vagy azok összetevőire.

Az ételintoleranciák esetében a szervezet nehezen, vagy akár egyáltalán nem képes megemészteni bizonyos élelmiszereket vagy azok összetevőit. Ez az állapot sok esetben a megfelelő enzimek hiányára, vagy az élelmiszerek bizonyos összetevőivel szembeni túlérzékenységre vezethető vissza. Amikor a bélflóra egyensúlya felborul, a bél mikroorganizmusainak összetétele megváltozik, ami zavarhatja az emésztőenzimek termelését és a tápanyagok felszívódását, ezzel elősegítve az ételintolerancia kialakulását.

Kutatási eredmények az ételintoleranciák és allergiák területén

Széles körű kutatások bizonyítják, hogy az ételintoleranciák és allergiák hátterében gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulása áll, amit diszbiózisnak nevezünk. Ebben az állapotban a káros mikroorganizmusok túlszaporodása mellett a hasznos baktériumok száma csökken, ami nemcsak gyulladásos folyamatokhoz vezet, hanem a bélnyálkahártya védelmi funkcióinak gyengülését is okozhatja. Ezáltal a bél áteresztő képessége növekedhet, ami megkönnyíti az allergének és egyéb káros anyagok véráramba jutását.

Az anyatej oligoszacharidok szerepe

Az anyatej egyedülálló összetevői, az anyatej oligoszacharidok, kiemelkedő szerepet tölthetnek be a bélflóra egyensúlyának helyreállításában. Ezek a speciális molekulák táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, elősegítve azok növekedését, aktivitását és szaporodását. Ezenfelül közvetlenül is képesek befolyásolni az immunrendszer működését: csökkenthetik a gyulladásos válaszokat és erősíthetik a bélgát funkciót, így hozzájárulhatnak az allergének és egyéb káros anyagok bélből történő átszűrődésének megakadályozásához.

Hogyan támogathatjuk bélflóránkat?

Fontos, hogy életmódunkkal, táplálkozásunkkal is támogassuk bélflóránk egészségét. A probiotikumokat tartalmazó ételek, mint a joghurt, a kefir, és a kovászos kenyér, valamint a prebiotikumokban gazdag élelmiszerek, úgy mint a póréhagyma, a fokhagyma, és a banán, mind hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. A rostban gazdag kiegyensúlyozott, sokszínű étrend mellett a megfelelő hidratáció és a rendszeres testmozgás szintén kulcsfontosságú tényezők.

Záró gondolatok

A bélflóra kutatása és fokozatos megismerése új perspektívákat nyitott meg az ételintoleranciák és allergiák megértésében és kezelésében. Az anyatej oligoszacharidok nemcsak hogy elősegíthetik a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, de hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez is, csökkentve ezzel a gyulladásos reakciókat és az allergének átjutását a véráramba. Az egészséges bélflóra tehát kulcsfontosságú szerepet játszik nemcsak az allergiák és ételintoleranciák szempontjából, de az általános egészség megőrzésében is. 

Forrás:

Microbiota and Food Allergy - Shu SA, Yuen AWT, Woo E, Chu KH, Kwan HS, Yang GX, Yang Y, Leung PSC

The role of the gut microbiota in food allergy - Rachid R, Chatila TA

Food allergy and the microbiome: Current understandings and future directions. - Bunyavanich S, Berin MC

Role of the Microbiome in Food Allergy - Ho HE, Bunyavanich

Human milk oligosaccharides modulate the intestinal microbiome of healthy adults, Jonathan P. Jacobs 1, Martin L. Lee, David J. Rechtman, Adam K. Sun, Chloe Autran & Victoria Niklas

Oral supplementation of healthy adults with 2′-O-fucosyllactose and lacto-N-neotetraose is well tolerated and shifts the intestinal microbiota, Emma Elison, Louise K. Vigsnaes, Laura Rindom Krogsgaard, Julie

Közzétett: