Az immunrendszerünk folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje a szervezetünket a különböző kórokozóktól, például vírusoktól, baktériumoktól és egyéb fertőzésektől. A megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy egyensúlyban legyenek a különböző sejttípusok és jelátvivő molekulák. Ebben a folyamatban kiemelt szerepet játszik a bélflóra – vagyis a bélben élő baktériumok, mivel az immunsejtek 70-80%-a a bélben, különösen a vastagbélben található. Az utóbbi időben fokozott figyelmet kaptak az anyatejben található oligoszacharidok (anyatej oligoszacharidok), amelyek többek között támogatják az immunrendszer egyensúlyát is. 

De mi történik, ha ez az egyensúly felborul? És milyen betegségeket okozhat ez, különösen krónikus betegek számára?

Hogyan segíti a bélflóra az immunrendszert? Milyen szerepük van ebben az anyatej oligoszacharidoknak ? - írta: Prof.Dr. Egyed Miklós

A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata

A bél és az immunrendszer közötti kapcsolat rendkívül összetett, és központi szerepet játszik az egészség megőrzésében. A bél nem csupán az emésztés központja, hanem az immunrendszer legnagyobb része is itt található. A bélflóra mikroorganizmusai, különösen a jótékony baktériumok, folyamatosan kommunikálnak az immunsejtekkel, segítve az immunválasz finomhangolását. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, az negatívan befolyásolhatja az immunválaszt, hozzájárulva gyulladások és krónikus betegségek kialakulásához. Ezzel szemben, ha a bélflóra megfelelően működik, az erősíti a bél nyálkahártyáját, segítve a káros anyagok kiszűrését és biztosítva az immunrendszer optimális működését. A bélflóra többféle módon támogathatja az immunrendszert: 

  1. Jótékony baktériumok támogatása
    A bélflóra jótékony baktériumai, mint például a Bifidobacterium és a Lactobacillus, alapvető szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Ezek a baktériumok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, ami fontos az emésztés és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az anyatej oligoszacharidok különösen fontosak, mivel táplálják ezeket a jótékony baktériumokat, elősegítve azok szaporodását. 
  1. A bélfal és a bél nyálkahártyájának erősítése
    Az egészséges bélflóra erősíti a bélfalat és a bél nyálkahártyáját, ami megakadályozza, hogy káros anyagok jussanak be a szervezetbe. Az anyatej oligoszacharidok támogatják a bél nyálkahártyájának egészségét is, ami fontos védelmi vonal a kórokozókkal szemben, és ezáltal hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ennek a védelemi vonalnak a sérülése gyulladásokhoz vezethet, elősegítve krónikus betegségek kialakulását.

TH1 és TH2 egyensúlya: az immunrendszer finomhangolása

Az immunrendszer két fontos sejttípusa, a TH1 és TH2 sejtek, egyensúlyban tartják az immunválaszt. Az anyatej oligoszacharidok ebben is közreműködnek, mivel segítenek fenntartani ezt az egyensúlyt, ami megakadályozhatja a túlzott immunválaszokat.

  1. TH1 túlsúly: autoimmun betegségek
    • Mi történik? Ha a TH1 sejtek túlsúlyba kerülnek, az immunrendszer túlságosan aktívvá válik, és megtámadhatja a saját szöveteit, mintha azok kórokozók lennének. Ez autoimmun betegségekhez vezethet.
    • Hogyan segíthetnek az anyatej oligoszacharidok? Az anyatej oligoszacharidok segíthetnek egyensúlyban tartani a TH1 választ, megelőzve, hogy az immunrendszer túlzottan reagáljon, és így csökkenthetik az autoimmun betegségek, például a rheumatoid arthritis, a Crohn-betegség, colitis ulcerosa, stb. kialakulásának esélyét.
  2. TH2 túlsúly: allergiák és krónikus gyulladások
    • Mi történik? Ha a TH2 sejtek kerülnek túlsúlyba, az immunrendszer hajlamosabbá válik az allergiás reakciókra és a krónikus gyulladásokra. Ez azt jelenti, hogy a szervezet túlérzékennyé válik ártalmatlan anyagokkal szemben is, például pollen vagy por ellen.
    • Hogyan segíthetnek az anyatej oligoszacharidok? Az anyatej oligoszacharidok támogathatják a TH2 válasz szabályozását, csökkentve a túlzott allergiás reakciókat és gyulladásokat. Ez különösen hasznos az olyan betegségek esetén, mint az asztma, szénanátha vagy ekcéma, stb. amelyek az immunrendszer túlműködésének következményei lehetnek.

Gyulladáscsökkentés: az Immunrendszer finomhangolása

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a gyulladásos folyamatok szabályozottak legyenek. A gyulladás természetes válasz a fertőzések és sérülések ellen, de ha a gyulladás túlzottan vagy folyamatosan fennáll, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a folyamatban kiemelkedő szerepet játszanak a citokinek, amelyek kémiai üzeneteket küldenek az immunsejteknek.

  1. Proinflammatorikus citokinek csökkentése: a gyulladásos reakciók mérséklése
    • Mi történik? A proinflammatorikus citokinek, mint a tumor necrosis faktor-α (TNF-α) és az interleukin-6 (IL-6), fokozzák a gyulladásos reakciókat a szervezetben. Ezek a citokinek segítenek a szervezetnek harcolni a fertőzések ellen, de ha túl sok van belőlük, a gyulladás túlzott mértéket ölthet, ami károsíthatja a szöveteket és krónikus betegségekhez vezethet.
    • Hogyan segíthetnek az anyatej oligoszacharidok? Az anyatej oligoszacharidok képesek lehetnek csökkenteni ezeknek a proinflammatorikus citokineknek a termelését. Ezáltal mérsékelhetik a gyulladásos válaszokat, ami különösen fontos azok számára, akik krónikus gyulladásokkal küzdenek.
  2. Anti-inflammatorikus citokinek növelése: az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása
    • Mi történik? Az anti-inflammatorikus citokinek, mint például az interleukin-10 (IL-10), szerepe az, hogy lecsillapítsák a gyulladásos reakciókat és helyreállítsák a szervezet egyensúlyát. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyulladásos válasz ne váljon károssá, és ne vezessen autoimmun betegségek kialakulásához.
    • Hogyan segíthetnek az anyatej oligoszacharidok? Az anyatej oligoszacharidok növelhetik az IL-10 termelését, ami segít a szervezetnek gyorsabban visszaállítani az egyensúlyt a gyulladásos reakciók után. Ez különösen fontos a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében, ahol a túlzott gyulladás jelentős problémát okozhat.

 Összegzés

A bélflóra egészsége és az immunrendszer egyensúlya alapvető fontosságú a krónikus betegségekkel küzdő emberek számára. Az anyatej oligoszacharidok természetes módon segíthetnek fenntartani ezt az egyensúlyt, támogatva a jótékony baktériumok növekedését, erősítve a bél nyálkahártyáját, csökkentve a gyulladásokat, és elősegítve az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Az ilyen típusú étrend-kiegészítők használata javíthatja az életminőséget és támogathatja az egészséget hosszú távon.

írta: Prof.Dr. Egyed Miklós

Hivatkozások:

  1. Gopalakrishna, H., & Ananthasubramaniam, K. (2019). "The Role of Gut Microbiota in Human Health and Disease." Journal of Clinical Medicine, 8(10), 1511.
  2. Marcobal, A., & Sonnenburg, J. L. (2012). "Human milk oligosaccharide consumption by intestinal microbiota." Clinical Microbiology and Infection, 18, 12-15.
  3. Thurl, S., Henker, J., Siegel, M., Tovar, K., Sawatzki, G. (2000). "Immunomodulatory activity of oligosaccharides from human milk." Journal of Nutritional Biochemistry, 11(12), 585-592.
  4. Wang, B. (2012). "Oligosaccharides in human milk: Their role in infant health and potential in adult diets." Annual Review of Nutrition, 32, 53-76.
  5. Korhonen, H., & Marnila, P. (2008). "Human milk oligosaccharides and gut health." Journal of Nutritional Biochemistry, 19(1), 14-22.
  6. Milani, C., Duranti, S., Bottacini, F., Casey, E., Turroni, F., Mahony, J., ... & Ventura, M. (2017). "The First Microbial Colonizers of the Human Gut: Composition, Activities, and Health Implications of the Infant Gut Microbiota." Microbiology and Molecular Biology Reviews, 81(4), e00036-17.
  7. Jantscher-Krenn, E., & Bode, L. (2012). "Human milk oligosaccharides and their potential role in diseases prevention." Frontiers in Immunology, 3, 240.
  8. Goehring, K. C., Kennedy, A. D., Prieto, P. A., & Buck, R. H. (2014). "Direct evidence for the presence of human milk oligosaccharides in the circulation of breastfed infants." PLoS ONE, 9(7), e101692.
  9. Plaza-Díaz, J., Fontana, L., Gil, A. (2018). "Human milk oligosaccharides and immune system development."Nutrients, 10(8), 1038.
  10. Triantis, V., Bode, L., & van Neerven, R. J. (2018). "Immunological effects of human milk oligosaccharides."Frontiers in Pediatrics, 6, 190.
  11. Gutiérrez, R. M. P., Alvarado-Sansininea, J. J., & Reyes-Ramírez, A. (2016). "Immunomodulatory and antioxidant effects of polyphenols." Journal of Nutritional Biochemistry, 32, 1-19.
Frissítve: Közzétett: