Krónikus gyulladásokra anyatej oligoszacharidok?

A krónikus gyulladások sokféle betegség, például ízületi problémák, bélrendszeri zavarok, autoimmun betegségek, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri rendellenességek hátterében állhatnak. A tartós gyulladásos folyamatok hosszútávon károsíthatják a szervezet működését. Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk az újdonságnak számító anyatej oligoszacharidokat, melyek az anyatej talán legfontosabb vegyületei és új reményt nyújthatnak a krónikus gyulladások kezelésében, nemcsak csecsemők és gyerekek, hanem felnőttek számára is.

Hogyan működnek az anyatej oligoszacharidok?

Az anyatej oligoszacharidok természetes formájukban az anyatejben találhatóak meg, segítenek a csecsemők immunrendszerének és bélflórájának a kialakításában. Szerencsére mára már mesterségesen is előállíthatóak és a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ezek az összetevők gyulladáscsökkentő hatással lehetnek a felnőttek szervezetében is.

A krónikus betegségek, mint például az ízületi gyulladás vagy a szívproblémák, gyakran összefüggenek a szervezetben hosszú ideje fennálló gyulladásos folyamatokkal.

Az anyatej oligoszacharidok az alábbiak szerint támogathatják az immunrendszer gyulladásos válaszainak szabályozását:

  1. Anti-inflammatorikus (gyulladást csökkentő) citokinek termelésének növelése: Az anyatej oligoszacharidok elősegíthetik a gyulladáscsökkentő citokinek, például az IL-10 termelését, amelyek segítenek visszaszorítani a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatokat.
  2. Pro-inflammatorikus (gyulladást okozó) citokinek termelésének csökkentése: Az anyatej oligoszacharidok csökkenthetik a gyulladást okozó citokinek, mint az IL-6 és TNF-α szintjét, amelyek hozzájárulnak a gyulladások fenntartásához és a szervezet károsodásához.

 Miért fontos ez az Ön számára?

A krónikus gyulladásokkal kapcsolatos betegségek a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulhatnak elő. Az anyatej oligoszacharidok természetes módon segíthetnek enyhíteni ezeket a gyulladásokat, és elősegíthetik az egészséges immunválaszt.

  • Gyulladáscsökkentő hatás: Az anyatej oligoszacharidok elősegítik a gyulladáscsökkentő citokinek, például az IL-10 termelését, amelyek közvetlenül csökkentik a krónikus gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

  • Az immunrendszer egyensúlyának támogatása: Az anyatej oligoszacharidok segíthetnek az immunrendszer működésének finomhangolásában, támogatva a gyulladásos és gyulladáscsökkentő folyamatok közötti egyensúly fenntartását, így hatékonyabban kezelve a hosszú távú gyulladásokat.

  • Bélflóra támogatása: Az egészséges bélflóra alapvető fontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez, és az anyatej oligoszacharidok fontos szerepet játszanak ebben is.

 Hogyan illeszthetők be az étrendbe?

 Az anyatej oligoszacharidok mára már táplálékkiegészítő formájában is elérhetők, amelyek segíthetnek a krónikus gyulladások kezelésében és az immunrendszer támogatásában. Ha krónikus betegségekkel küzd, vagy szeretné támogatni immunrendszere egészségét, érdemes megfontolni az anyatej oligoszacharidok étrendbe való beépítését.

Fedezze fel a SimbioPlus® termékét, az Enteroreg®-et és ismerje meg, hogyan támogathatják ezek a termékek az Ön egészségét is!

Hivatkozások:

  1. Gopalakrishna, H., & Ananthasubramaniam, K. (2019). "The Role of Gut Microbiota in Human Health and Disease." Journal of Clinical Medicine, 8(10), 1511.
  2. Marcobal, A., & Sonnenburg, J. L. (2012). "Human milk oligosaccharide consumption by intestinal microbiota." Clinical Microbiology and Infection, 18, 12-15.
  3. Thurl, S., Henker, J., Siegel, M., Tovar, K., Sawatzki, G. (2000). "Immunomodulatory activity of oligosaccharides from human milk." Journal of Nutritional Biochemistry, 11(12), 585-592.
  4. Wang, B. (2012). "Oligosaccharides in human milk: Their role in infant health and potential in adult diets." Annual Review of Nutrition, 32, 53-76.
  5. Korhonen, H., & Marnila, P. (2008). "Human milk oligosaccharides and gut health." Journal of Nutritional Biochemistry, 19(1), 14-22.
  6. Milani, C., Duranti, S., Bottacini, F., Casey, E., Turroni, F., Mahony, J., ... & Ventura, M. (2017). "The First Microbial Colonizers of the Human Gut: Composition, Activities, and Health Implications of the Infant Gut Microbiota." Microbiology and Molecular Biology Reviews, 81(4), e00036-17.
  7. Jantscher-Krenn, E., & Bode, L. (2012). "Human milk oligosaccharides and their potential role in diseases prevention." Frontiers in Immunology, 3, 240.
  8. Goehring, K. C., Kennedy, A. D., Prieto, P. A., & Buck, R. H. (2014). "Direct evidence for the presence of human milk oligosaccharides in the circulation of breastfed infants." PLoS ONE, 9(7), e101692.
  9. Plaza-Díaz, J., Fontana, L., Gil, A. (2018). "Human milk oligosaccharides and immune system development."Nutrients, 10(8), 1038.
  10. Triantis, V., Bode, L., & van Neerven, R. J. (2018). "Immunological effects of human milk oligosaccharides."Frontiers in Pediatrics, 6, 190.
  11. Gutiérrez, R. M. P., Alvarado-Sansininea, J. J., & Reyes-Ramírez, A. (2016). "Immunomodulatory and antioxidant effects of polyphenols." Journal of Nutritional Biochemistry, 32, 1-19.

 

Frissítve: Közzétett: