Mik azok az anyatej oligoszacharidok?
Olyan összetett szénhidrátok, melyek a természetben ilyen formában és mennyiségben csak az anyatejben találhatóak meg. Összetettségüknek köszönhetően sem a gyomorsav, sem az emésztőenzimek nem tudják bontani őket, ezért sértetlenül jutnak el a bélrendszerig. A csecsemők bélflóráját, immunrendszerének és kognitív képességeinek egészséges fejlődését támogatják. a 20. század első felében fedezték fel és a 2010-es évek közepétől lehetséges ipari körülmények közt nagyobb mennyiségben előállítani. Legújabb kutatások szerint, felnőttek egészségének támogatásában is fontos szerepük lehet.
Hogyan működnek?
Az anyatej oligoszacharidok olyan értékes tápanyagok, amelyek a bélflóránkban élő hasznos baktériumokat (bifidobaktérium, akkermansia, stb.) táplálják. Ezek a baktériumok miközben elfogyasztják ezeket, számos nagyon hasznos, gyulladáscsökkentő, bél-nyálkahártya erősítő anyagot termelnek, amire a szervezetünknek nélkülözhetetlen szüksége van. Továbbá, mivel az immunrendszerünk közel 70%-a a bélben található, a bélflóra egyensúlyának javulása számos nem fertőző eredetű krónikus betegség gyökerét célozhatja meg.
Miért van rájuk szükség?
Az elmúlt évtizedekben a modern életmód és étrend jelentős változásai hozzájárultak a bélflóra egyensúlyának felborulásához. (A rostszegény étrend akár 40%-kal is csökkentheti a bélflóra diverzitását) Ez az állapot számos krónikus betegség kialakulásában játszik kulcsszerepet. Bélflóránknak szüksége van olyan célzott tápanyagokra, amelyek támogatják egészséges egyensúlyának megőrzését.
Gyerkek is fogyaszthatják? Hány éves kortól?
Az anyatej oligoszacharidokat tartalmazó termékek gyermekek számára 3 éves kortól adhatók. (alapvető feltétel, hogy a gyermek nem kaphat egyidőben természetes anyatejet és anyatej oligoszacharidot étrend-kiegészítő formában.) Az ajánlott napi mennyiség gyermekeknek napi 1-2g és náluk is fontos a fokozatos kezdés.
Mennyi ideig és milyen mennyiségben szedhető?
Egy sérült mikrobiom regenerálása minimum fél, de akár egy, másfél év is lehet, ezért ajánlott a hosszabb időintervallum. Megelőzésre is alkalmas a termék. A modern rohanó életmód erősen igénybe veheti a mikroflórát. Az állandó szedéssel folyamatosan támogathatjuk jótékony bélbaktériumainkat, ezáltal segíthetjük megőrizni a kényes egyensúlyi állapotot.A megengedett maximális mennyiség felnőtteknek napi 3g, 3 év feletti gyermekeknek napi 1-2g. Érdemes kissebb dózissal kezdeni és fokozatosan 1-2 hét alatt elérni a kívánt mennyiséget.
Hogyan készül?
Egy bonyolult fermentációs és precíz tisztítási folyamaton keresztül állítják elő, ami por formájú terméket eredményez. Ez molekuláris szinten azonos az emberi tejben található anyatej oligoszachariddal. Minden előny megvan anélkül, hogy emberi tej lenne benne.
Ellenállnak az emésztésnek
Az anyatej oligoszacharidok szerkezetük miatt nem emészthetők meg az emberi emésztőenzimek által és ellenállnak a gyomorsavnak is, ezért nagyrészben (90-99%-ban) érintetlenül jutnak el a vastagbélig. Ezáltal fontos szerepet játszanak abban, hogy hatékonyan támogassák a bélflórát és az immunrendszert 1
Szelektíven táplálják a jótékony baktériumokat
A kutatások kimutatták, hogy az anyatej oligoszacharidok a vastagbélbe érve szelektíven táplálják a jótékony baktériumokat (pl. bifidobaktériumokat és laktobacillusokat), így azok könnyedén elszaporodhatnak és kiszoríthatják a kártékony baktériumokat is. Ezek a jótékony baktériumok hozzájárulnak a bél egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez és összességében kulcsfontosságúak a mikrobiom egyensúlyának fenntartásában. 2
Erősitik a bélfalat és a bél nyálkahártyáját
A bélflóra egyensúlyának felborulása akár áteresztő bél szindrómához is vezethet. Ilyenkor nem kívánatos anyagok is bejuthatnak a véráramba, ami allergiákat, intoleranciákat és túlzott immunrendszeri reakciókat is okozhat. Az anyatej oligoszacharidok a vastagbélbe érve támogathatják a bélgát funkciót, erősíthetik a bél nyálkahártyájának regenerációját és a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amik további előnyöket biztosítanak mikrobiom számára. 3,4
Védenek a fertőzésektől
Az anyatej oligoszacharidok "csalogató receptor" tulajdonságuk révén gátolhatják a kóros baktériumok megtelepedését a bélfalon. Képesek utánozni a bélhámsejtek felszínén található receptorokat, amelyekhez a kórokozó baktériumok kötődnek. Ezek az oligoszacharidok magukhoz vonzzák a kórokozó baktériumokat, így azok kiürülnek a szervezetből, védelmet nyújtva fertőzések és gyulladások ellen. 5,6
-
Enteroreg® Anyatej Oligoszacharid ( tasakos )
Enteroreg® Anyatej Oligoszacharid ( tasakos )
- Normál ár
- 13.450 Ft
- Eladási ár
- 13.450 Ft
- Normál ár
-
-
Enteroreg® Anyatej Oligoszacharid (kapszula)
Enteroreg® Anyatej Oligoszacharid (kapszula)
- Normál ár
- 12.990 Ft
- Eladási ár
- 12.990 Ft
- Normál ár
-
-
SimbioPlus® üveg kulacs - 500 ml
SimbioPlus® üveg kulacs - 500 ml
- Normál ár
- 3.990 Ft
- Eladási ár
- 3.990 Ft
- Normál ár
-
1, Human milk oligosaccharides are resistant to enzymatic hydrolysis in the upper gastrointestinal tract. Engfer, M. B., Stahl, B., Finke, B., Sawatzki, G., & Daniel, H. (2000). American Journal of Clinical Nutrition, 71(6), 1589-1596.
2, Human Milk Oligosaccharides Modulate Gastrointestinal Microbiota: Zivkovic, A. M., German, J. B., Lebrilla, C. B., & Mills, D. A.
3, Vancamelbeke M, Vermeire S. The intestinal barrier: a fundamental role in health and disease. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2017;11(9):821-834.
4, Chichlowski M, De Lartigue G, German JB, Raybould HE, Mills DA. Bifidobacteria isolated from infants and cultured on human milk oligosaccharides affect intestinal epithelial function. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(3):321-327.
5, Weichert S, Jennewein S, Hüfner E, et al. Bioengineered 2’-fucosyllactose and 3-fucosyllactose inhibit the adhesion of Pseudomonas aeruginosa and enteric pathogens to human intestinal and respiratory cell lines. Nutr Res. 2013;33(10):831-838.
6, Bode L. Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology. 2012a;22(9):1147-1162. 17 Berger B, Porta N, Foata F, et al. Linking Human Milk Oligosaccharides, Infant Fecal Community Types, and Later Risk To Require Antibiotics. mBio. 2020a;11(2); Korpela K,
7, Effects of Human Milk Oligosaccharides on Toll-Like Receptors and Immune Responses Puccio, G., Alliet, P., Cajozzo, C., Janssens, E., Corsello, G., & Sprenger, N.
8, Triantis V, Bode L, van Neerven RJJ. Immunological Effects of Human Milk Oligosaccharides. Front Pediatr. 2018;6:190.
9, Carr LE, Virmani MD, Rosa F, et al. Role of Human Milk Bioactives on Infants’ Gut and Immune Health. Front Immunol. 2021;12:604080.
- A kijelölés kiválasztása az oldal teljes frissítését eredményezi.