Ellenállnak az emésztésnek

Az anyatej oligoszacharidok szerkezetük miatt nem emészthetők meg az emberi emésztőenzimek által és ellenállnak a gyomorsavnak is, ezért nagyrészben (90-99%-ban) érintetlenül jutnak el a vastagbélig. Ezáltal fontos szerepet játszanak abban, hogy hatékonyan támogassák a bélflórát és az immunrendszert 1

Szelektíven táplálják a jótékony baktériumokat

A kutatások kimutatták, hogy az anyatej oligoszacharidok a vastagbélbe érve szelektíven táplálják a jótékony baktériumokat (pl. bifidobaktériumokat és laktobacillusokat), így azok könnyedén elszaporodhatnak és kiszoríthatják a kártékony baktériumokat is. Ezek a jótékony baktériumok hozzájárulnak a bél egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez és összességében kulcsfontosságúak a mikrobiom egyensúlyának fenntartásában. 2

Erősitik a bélfalat és a bél nyálkahártyáját

A bélflóra egyensúlyának felborulása akár áteresztő bél szindrómához is vezethet. Ilyenkor nem kívánatos anyagok is bejuthatnak a véráramba, ami allergiákat, intoleranciákat és túlzott immunrendszeri reakciókat is okozhat. Az anyatej oligoszacharidok a vastagbélbe érve támogathatják a bélgát funkciót, erősíthetik a bél nyálkahártyájának regenerációját és a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amik további előnyöket biztosítanak mikrobiom számára. 3,4

Védenek a fertőzésektől

Az anyatej oligoszacharidok "csalogató receptor" tulajdonságuk révén gátolhatják a kóros baktériumok megtelepedését a bélfalon. Képesek utánozni a bélhámsejtek felszínén található receptorokat, amelyekhez a kórokozó baktériumok kötődnek. Ezek az oligoszacharidok magukhoz vonzzák a kórokozó baktériumokat, így azok kiürülnek a szervezetből, védelmet nyújtva fertőzések és gyulladások ellen. 5,6

Források

1, Human milk oligosaccharides are resistant to enzymatic hydrolysis in the upper gastrointestinal tract. Engfer, M. B., Stahl, B., Finke, B., Sawatzki, G., & Daniel, H. (2000). American Journal of Clinical Nutrition, 71(6), 1589-1596.

2, Human Milk Oligosaccharides Modulate Gastrointestinal Microbiota: Zivkovic, A. M., German, J. B., Lebrilla, C. B., & Mills, D. A.

3, Vancamelbeke M, Vermeire S. The intestinal barrier: a fundamental role in health and disease. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2017;11(9):821-834.

4, Chichlowski M, De Lartigue G, German JB, Raybould HE, Mills DA. Bifidobacteria isolated from infants and cultured on human milk oligosaccharides affect intestinal epithelial function. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(3):321-327. 

5, Weichert S, Jennewein S, Hüfner E, et al. Bioengineered 2’-fucosyllactose and 3-fucosyllactose inhibit the adhesion of Pseudomonas aeruginosa and enteric pathogens to human intestinal and respiratory cell lines. Nutr Res. 2013;33(10):831-838. 

6, Bode L. Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology. 2012a;22(9):1147-1162. 17 Berger B, Porta N, Foata F, et al. Linking Human Milk Oligosaccharides, Infant Fecal Community Types, and Later Risk To Require Antibiotics. mBio. 2020a;11(2); Korpela K, 

7, Effects of Human Milk Oligosaccharides on Toll-Like Receptors and Immune Responses Puccio, G., Alliet, P., Cajozzo, C., Janssens, E., Corsello, G., & Sprenger, N.

8, Triantis V, Bode L, van Neerven RJJ. Immunological Effects of Human Milk Oligosaccharides. Front Pediatr. 2018;6:190. 

9, Carr LE, Virmani MD, Rosa F, et al. Role of Human Milk Bioactives on Infants’ Gut and Immune Health. Front Immunol. 2021;12:604080.