Az anyatej egyik legfontosabb összetevőjével, az anyatej oligoszacharidokkal a krónikus betegségek ellen

Az anyatejet mindenki ismeri, mint a csecsemők legfőbb táplálékát, de az egyik legfontosabb összetevőjét, az anyatej oligoszacharidokat csak a 20. század közepén fedezték fel, és a mesterséges előállításuk a 2000-es évek elején kezdődött. Ezeknek a vegyületeknek meghatározó szerepük van a csecsemő bélflórájának és immunrendszerének kialakításában, de nagy hatással vannak a kialakuló kognitív képességekre is. Legújabb kutatások szerint felnőtt krónikus betegeknél is hasznosak lehetnek, mivel hatékonyan elősegíthetik a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, mely a krónikus betegségek egyik gyökere.

Miért fontos a bélflóra egyensúlya?

Köztudott, hogy a felgyorsult életünk, a nyugati típusú táplálkozás, a kevés mozgás és egyes gyógyszerek ( pl. antibiotikumok ) túlzott és indokolatlan alkalmazása mind rossz hatással vannak a bélflóránkra. Számos nem fertőző krónikus betegség gyökere a bélflórában található. Ha felborul az egyensúlya, a kártékony baktériumok túlsúlyba kerülhetnek a hasznos baktériumokkal szemben, ami gyulladásokhoz, túlzott immunrendszeri reakciókhoz és akár áteresztő bél szindróma kialakulásához is vezethet.

Hogyan segítenek az anyatej oligoszacharidok?

Az életmód és táplálkozás átalakítása mellett az anyatej oligoszacharidok is jelentős segítséget nyújthatnak. Képesek átjutni az emésztőrendszer felső részén, és összetett szerkezetüknek köszönhetően hatékonyan táplálják a hasznos bélbaktériumokat. Ezáltal ezek a baktériumok elszaporodhatnak és visszaállíthatják a bélflóra egyensúlyát, ami javíthatja a krónikus betegségek, például : emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma(IBS), gyulladásos betegségek,  immunrendszeri panaszok, allergiák és ételintoleranciák állapotát. Az agy-bél tengelynek köszönhetően még a stressztűrőképesség és az alvászavarok is javulhatnak.

Ezen túlmenően az anyatej oligoszacharidok az úgynevezett "csalogató receptor" tulajdonságuknak köszönhetően képesek lehetnek magukhoz kötni a vastagbélben található kóros baktériumokat, megakadályozva azok bélfalhoz való tapadását. Így ezek a baktériumok nem tudnak elterjedni és a széklettel kiürülnek, így az anyatej oligoszacharidok védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel szemben.

Kinek ajánljuk az anyatej oligoszacharidokat?

Az anyatej oligoszacharidokat megelőzésre és komoly panaszok esetén is ajánljuk, gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. A tünetek súlyosságától függően 3-18 hónapos kúrákat javaslunk. Természetesen nem szabad megfeledkezni a korábban említett életmódváltásról sem, annak érdekében, hogy a tünetektől egyszer s mindenkorra sikerüljön megszabadulni.

Tudományos háttér és kutatási eredmények

Az anyatej oligoszacharidok kutatása folyamatosan bővül. Számos tanulmány igazolja, hogy az anyatej oligoszacharidok pozitívan hatnak a bélflóra egyensúlyára és az immunrendszer működésére. Például a British Journal of Nutrition (ref.1) egyik tanulmánya szerint az anyatej oligoszacharidok támogatják a hasznos baktériumok, például a Bifidobacteriumok szaporodását, amelyek kulcsszerepet játszanak az egészséges bélflóra fenntartásában. Továbbá, a Frontiers in Immunology (ref.2) egy másik kutatása kimutatta, hogy az anyatej oligoszacharidok csökkenthetik a gyulladásos markereket, ezáltal segíthetnek a gyulladásos betegségek kezelésében.

Záró gondolatok

Az anyatej oligoszacharidok olyan innovatív megoldást kínálnak, amely természetes módon segíthet helyreállítani a bélflóra egyensúlyát és javíthatja a krónikus betegek állapotát. A megfelelő életmódváltással kombinálva ezek a vegyületek jelentős mértékben hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez és javításához. Betegek és egészségtudatos egyének számára egyaránt ajánljuk az anyatej oligoszacharidok rendszeres fogyasztását, hogy a természet erejével támogathassák szervezetüket a krónikus betegségek elleni küzdelemben.

írta : Prof.Dr. Egyed Miklós

A Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság elnöke

Pécsi Tudományegyetem magántanára

Olvasson többet : https://simbioplus.hu/blogs/tudasbazis/mitol-olyan-kulonlegesek-az-anyatej-oligoszacharidok

Referencia: 

1)British Journal of Nutrition : Oral supplementation of healthy adults with 2'-O-fucosyllactose and lacto-N-neotetraose is well tolerated and shifts the intestinal microbiota - Elison, E., Vigsnæs, L. K., Rindom Krogsgaard, L., Rasmussen, J., Sørensen, N., McConnell, B., ... & Jespersen, L. (2016). Oral supplementation of healthy adults with 2'-O-fucosyllactose and lacto-N-neotetraose is well tolerated and shifts the intestinal microbiota. British Journal of Nutrition, 116(8), 1356-1368.

2)Frontiers in Immunology : Human Milk Oligosaccharides Influence Neonatal Mucosal and Systemic Immunity - Donovan, S. M., & Comstock, S. S. (2016). Human Milk Oligosaccharides Influence Neonatal Mucosal and Systemic Immunity. Frontiers in Immunology, 7, 442.