A mikrobiom kutatása az egészségügyi tudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Egyre többet tudunk meg arról, hogyan befolyásolja ez a mikrobiális közösség a testünk működését, és milyen szerepe van a krónikus betegségek kialakulásában, megelőzésében és kezelésében.

A mikrobiom működése, összetétele és testünkre gyakorolt hatása

Mi az a mikrobiom?

A mikrobiom a testünkben élő mikróbák - baktériumok, vírusok és gombák ökoszisztémája. Az összetétele egyénenként változó, mindegyikünk mikrobiomja egyedi, akár az ujjlenyomatunk. Nagy számban vannak jelen testünkben és testünkön mikróbák, súlyuk összesen akár a 2 kg-ot is elérheti.

Milyen hatással van a testünk működésére?

Elsődlegesen az emésztésben és az immunrendszer működésében játszanak kulcsfontosságú szerepet. A mikrobiom segít a kórokozókkal szembeni védekezésben, az immunrendszer szabályozásában, és megakadályozza az autoimmun reakciók aktiválódását. Emellett részt vesznek a tápanyagok felszívódásában, vitaminok képzésében (például K-vitamin és B-vitaminok) és az anyagcserében.

Tudta, hogy a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolhatja az agy működését is?

A mikrobiom hatással lehet a hangulatra, a stressz szintre és az általános pszichológiai állapotra is! A "mikrobiális közösség" és az agy közötti összeköttetésnek, amit "agy-bél tengelynek" is neveznek, fontos szerepe van a mentális egészségben. A kutatások egyre inkább rávilágítanak arra, hogy ennek a kapcsolatnak a feltérképezése meghatározó lehet a mentális betegségek megértésében és kezelésében. Például a bélflóra egyensúlyának zavara összefüggésbe hozható depresszióval és szorongással.

A mikrobiommal kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak:

Bélflóra: az emberi bélrendszerben élő mikroorganizmusok, többek között baktériumok, gombák és vírusok összessége.

Mikrobák: a mikroszkopikus szervezetek összefoglaló neve, amely magában foglal baktériumokat, gombákat, vírusokat.

Patogén mikrobák: olyan vírusok, baktériumok, gombák, protozoák és paraziták, amelyek betegséget okozhatnak, ha a szervezetünkbe kerülnek.

Diszbiózis: az emésztőrendszer mikrobiális egyensúlyának felborulása. A diszbiózis összefüggésbe hozható számos betegséggel, mint például gyulladásos bélbetegségek, elhízás, cukorbetegség és egyes szív- és érrendszeri betegségek.

Rövid szénláncú zsírsavak: a vastagbélben a mikrobióta által a táplálék rostok és az anyatej oligoszacharidok lebontásából keletkező zsírsavak. Számos hasznos biológiai funkciót látnak el, beleértve a bélfal sejtjeinek táplálását, gyulladáscsökkentő hatást, az anyagcsere szabályozását és az immunrendszer támogatását.

Anyatej oligoszacharidok: az emberi anyatejben található prebiotikus vegyületek, amelyek kulcsfontosságúak a csecsemők bélflórájának és immunrendszerének fejlődésében. Az anyatej oligoszacharidok lebontása során rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amelyek fontos szerepet töltenek be a bélrendszer egészségében. Az anyatej oligoszacharidok felnőtteknél, különösen a krónikus betegeknél segíthetnek az emésztőrendszer egészségének regenerálásában, fenntartásában és a gyulladásos betegségek mérséklésében.

A mikrobális közösség alkotóelemei

Jó, hasznos bélbaktériumok: Számos nélkülözhetetlen mikroorganizmus létezik, amelyek segítenek olyan tápanyagok megfelelő lebontásában és felszívódásában, amelyek egyébként a bélrendszerünk számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthetőek.

Káros mikroorganizmusok: szervezetünkbe kerülve különféle betegségeket okozhatnak. Az emésztőrendszer mikrobiális egyensúlyának felborulása, amit diszbiózisnak neveznek, összefüggést mutat számos krónikus betegség kialakulásával. A bélben élő baktériumok típusának és számának változása összefüggésbe hozható:

Gyulladásos bélbetegségekkel: például Crohn-betegség és colitis ulcerosa, ahol az immunrendszer túlzottan reagál a bélben található mikrobákra.
Autoimmun betegségekkel: ilyen lehet például a reumás ízületi gyulladás (RA) és a sclerosis multiplex (SM), ahol a bélflóra változása befolyásolhatja az immunválaszt.
Mentális betegségekkel: depresszió, szorongás és egyéb hangulatzavarok kapcsolódhatnak a bélflóra egyensúlyának felborulásához.
Alvászavarokkal: a bélflóra változásai befolyásolhatják az alvás minőségét és a napi cirkadián ritmust.
Szív- és érrendszeri betegségekkel: a bélflóra zavarai összefüggésbe hozhatók a magas vérnyomással, atherosclerosissal és egyéb szívbetegségekkel.
Metabolikus betegségekkel: elhízás és 2-es típusú cukorbetegség esetén gyakran megfigyelhető a bélflóra összetételének megváltozása.
Allergiás folyamatokkal és asztmával: a bélflóra egyensúlyhiánya befolyásolhatja az immunrendszer működését, növelve az allergia és az asztma kockázatát.
Bőrrendellenességekkel: az ekcéma és a pikkelysömör kapcsolódhat a bélflóra állapotához, mivel a bél mikrobiális egyensúlya hatással lehet a bőr egészségére.

A mikrobiom egészségének megőrzése

Prebiotikumok: a prebiotikumok olyan, az emberi szervezetben emészthetetlen rostok vagy szénhidrátok, amelyek táplálékként szolgálhatnak bélrendszerünk jótékony baktériumai számára, mint például a bifidobaktériumok és a lactobacillusok.

Probiotikumok: élő baktériumtörzsek, amely megfelelő adagokban fogyasztva pozitív hatással lehet az egészséges emésztésre. Ilyen probiotikumok közé tartozik például a lactobacillus és a bifidobaktérium.

Anyatej oligoszacharidok: az anyatejben található prebiotikus vegyületek, amelyek kulcsfontosságúak a csecsemők bélflórájának és immunrendszerének fejlődésében. Csak a közelmúltban sikerült mesterségesen előállítani ezeket a vegyületeket és egy újfajta megközelítést jelenthetnek a mikrobiom támogatásában. Felnőtteknél is kiemelkedő hatással bírhatnak az emésztőrendszer egészségének helyreállításában, fenntartásában és a gyulladásos betegségek kezelésében. Az anyatej oligoszacharidok lebontása során keletkező rövid szénláncú zsírsavak további fontos szerepet játszanak szervezetünk egészségében.

A mikrobiom egészségét nagyban befolyásolja az életmódunk is: a rostban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és a stresszkezelés mind hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Kerülendő az antibiotikumok indokolatlan használata, valamint a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztása. Ezek a mindennapi döntések közvetlenül hatnak a bélflóra egészségére, ami visszahat az egész testünk működésére és jólétére. 

Ha további érdekes információt keres a témával kapcsolatban, hallgassa meg a Dr. Balaicza Erikával készült beszélgetésünket az „Orvosaink Mondják” menüpont alatt.

Forrás:

Turnbaugh et al. (2006), "An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest" – Nature

Kuczynski et al. (2012), "Experimental and analytical tools for studying the human microbiome" - Nature Reviews Genetics

Eckburg et al. (2005), "Diversity of the human intestinal microbial flora" – Science

Role of the gut microbiome in chronic diseases: a narrative review, Amrita Vijay and Ana M. Valdes

Dysbiosis and the immune system, Maayan Levy, Aleksandra A. Kolodziejczyk, Christoph A. Thaiss & Eran Elinav

Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans, Michael Camilleri

Gut microbiota, intestinal permeability, and systemic inflammation: a narrative review, Federica Di Vincenzo, Angelo Del Gaudio,

Valentina Petito, Loris Riccardo Lopetuso, Franco Scaldaferri

Gut Microbiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases, Anna Christovich, Xin M Luo

The gut microbiota–brain axis in behaviour and brain disorders, Livia H. Morais, Henry L. Schreiber IV & Sarkis K. Mazmanian

Interaction between microbiota and immunity in health and disease - Xu H, Liu M, Cao J, (J Immunol Res, 2019)

Microbiota and Food Allergy - Shu SA, Yuen AWT, Woo E, Chu KH, Kwan HS, Yang GX, Yang Y, Leung PSC                          

Interaction between gut microbiome and cardiovascular disease - Jieting Peng, Xun Xiao, Min Hu, Xiangyu Zhang

Gut microbiota in human metabolic health and disease - Yong Fan & Oluf Pedersen

Food Allergy and the Microbiome: Current Understandings and Future Directions - Supinda Bunyavanich, MD, MPH, MPhil, and M.

Cecilia Berin, PhD

Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic - Mary Ellen Sanders, Daniel J Merenstein, Gregor

Reid, Glenn R Gibson, Robert A Rastall

Frissítve: Közzétett: