Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, mik azok a prebiotikumok és probiotikumok, és miért annyira fontosak a bélflóra számára. Rávilágítunk arra is, mitől különlegesek az anyatej oligoszacharidok, melyek speciális prebiotikumokként célzottan támogatják a jótékony baktériumokat, így hatékonyan segítik a bélflóra és az immunrendszer egyensúlyának helyreállítását.

Mik azok a prebiotikumok és a probiotikumok? Hogyan segítik a bélflórát?

A bélflóra egészsége az egész szervezet jóllétének alapja, hiszen az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok nemcsak az emésztésben, hanem az immunrendszer működésében és a hangulatunk szabályozásában is kulcsszerepet játszanak. Ebben a folyamatban a prebiotikumok fontos szerepet töltenek be, de nem minden prebiotikum egyformán hatékony.

Mi az a prebiotikum?

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmi rostok, amelyek a bélflórában élő jótékony baktériumok számára szolgálnak táplálékul. Bár a hagyományos prebiotikumok, mint például az inulin, a fruktooligoszacharidok (FOS) és a galakto-oligoszacharidok (GOS), számos mindennapi élelmiszerben megtalálhatók – például a cikóriagyökérben, a fokhagymában, a hagymában, a spárgában és a banánban – hatásuk inkább általános, nem mindig képesek célzottan támogatni a jótékony baktériumokat. Ez különösen akkor lehet hátrány, ha a bélflóra már sérült vagy egyensúlyhiányban van.

Mi az a probiotikum és miben különbözik prebiotikumtól?

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak a gazdaszervezetre, különösen a bélflórára. Ahhoz, hogy a probiotikumok 'jól érezzék magukat' szervezetünkben, megfelelő környezetet és megfelelő táplálékot kell biztosítanunk számukra. A prebiotikumok, mint az anyatej oligoszacharidok, a probiotikumok „táplálékául” szolgálnak, támogatva azok szaporodását és aktivitását. Emellett az anyatej oligoszacharidok megerősítik a bél nyálkahártyáját, gátolhatják a patagén (kórokozó) baktériumok megtelepedését, csökkentik a gyulladásokat, ezzel elősegítik a probiotikumok számára a szaporodáshoz szükséges miliő kialakítását. Az Enteroreg® termékek tehát nemcsak prebiotikus támogatást nyújtanak, hanem közvetetten erősítik a probiotikumok hatását is, segítve a bélflóra egyensúlyának helyreállítását.

Az anyatej oligoszacharidok, az emberi igényekre szabott természetes prebiotikumok

SimbioPlus Enteroreg® termékek különlegessége abban rejlik, hogy anyatej oligoszacharidokat tartalmaznak, amelyek az emberi anyatej egyik legfontosabb alkotóelemei. Ezek olyan speciális prebiotikumok, amelyeket a természet az emberi igényekre alkotott, fő feladatuk, hogy elősegítsék a csecsemő egészséges bélflórájának és immunrendszerének a kialakulását. Legújabb kutatások szerint fontos szerepük lehet felnőtteknél is, mivel hatékonyan támogatják a bélflórát, megerősítik a bél-nyálkahártyáját és támogatják az immunrendszer egyensúlyát is. 

Legfőbb különlegességeik: 

  • Specifikus hatékonyság: Az anyatej oligoszacharidok célzottan táplálják a jótékony bélbaktériumokat, például a bifidobaktériumokat, miközben gátolják a káros mikroorganizmusok szaporodását. Ezáltal biztosítják a bélflóra optimális egyensúlyát, amely kulcsfontosságú az egészséges bélflóra számára.
  • Immunrendszer támogatása: Az anyatej oligoszacharidok természetes módon támogatják az immunrendszert, kiegyensúlyozva annak működését, hozzájárulva a szervezet védekezőképességének javításához. Ez különösen fontos a modern világban, ahol a stressz és az egészségtelen életmód könnyen meggyengítheti a szervezet védekezőképességét.
  • Gyulladáscsökkentő hatás: Az anyatej oligoszacharidok támogatják a bélfal egészségét és csökkentik a gyulladást, ami különösen előnyös lehet olyan krónikus gyulladásos állapotok esetén, mint a colitis ulcerosa, vagy a Crohn-betegség.

 

Záró gondolatok

Míg a hagyományos prebiotikumok hasznosak lehetnek, hatékonyságuk nem mindig éri el azt a szintet, amit a speciálisan célzott anyatej oligoszacharidok kínálhatnak. A bélflóra egészsége nem csupán az emésztés szempontjából fontos, hanem az immunrendszer állapotát és a teljes szervezet jóllétét is befolyásolja. Az anyatej oligoszacharidokat tartalmazó SimbioPlus Enteroreg® termékek kiemelkednek a hagyományos prebiotikumok közül, és célzott, hatékony támogatást nyújtanak a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és fenntartásában. 

Források:

Bode, L. (2012). "Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama." Glycobiology, 22(9), 1147-1162.

Roberfroid, M. (2007). "Prebiotics: The concept revisited." The Journal of Nutrition, 137(3), 830S-837S.

Zuurveld, M. G., et al. (2020). "Human milk oligosaccharides promote gut barrier function in experimental colitis." The Journal of Nutritional Biochemistry, 85, 108485.

Jantscher-Krenn, E., & Bode, L. (2015). Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatrica, 67(1), 1-14.

Jantscher-Krenn, E., Zherebtsov, M., Nissan, C., Goth, K., & Guner, Y. S. (2018). Human Milk Oligosaccharides and Their Potential Applications in Human Nutrition. In Modern Infant Formula and Adult Nutrition (pp. 253-279). CRC Press.

Kuntz, S., Rudloff, S., & Kunz, C. (2008). Oligosaccharides from human milk influence growth-related characteristics of intestinally transformed and non-transformed intestinal cells. British Journal of Nutrition, 99(3), 462-471.

Boehm G, Lidestri M, Casetta P, et al. Supplementation of a bovine milk formula with an oligosaccharide mixture increases counts of faecal bifidobacteria in preterm infants. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2002;86(3):F178-F181. doi:10.1136/fn.86.3.f178

Fanaro S, Marten B, Bagna R, et al. Galacto-oligosaccharides are bifidogenic and safe at weaning: a double-blind randomized multicenter study. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009;48(1):82-88. doi:10.1097/MPG.0b013e31817b6dd2

Davis LM, Martinez I, Walter J, Hutkins R. A dose dependent impact of prebiotic galactooligosaccharides on the intestinal microbiota of healthy adults. Int J Food Microbiol. 2010;144(2):285-292. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2010.10.007

Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705-715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012

 

Frissítve: Közzétett: