Ismerje meg, hogyan támogathatják a polifenolok természetes módon a bélflóra egyensúlyát és a szervezet gyulladásos válaszait – különösen 50 év felett.

Természetes megoldás krónikus panaszokra 50 felett? A polifenolok és a bélflóra egyensúlyának titka

Természetes megoldás gyulladásokra? A bélflóra-barát polifenolok segíthetnek!

Elmúlt már 50, és úgy érzi, egyre többször jelentkeznek emésztési panaszok, ízületi diszkomfort, vagy állandó fáradtság? Ha igen, nincs egyedül. Magyarországon minden második 50 év feletti tapasztalja, hogy krónikus problémák rontják életminőségét – pedig a megoldás sok esetben egyszerűbb lehet, mint gondolná.

Ez a cikk egy különleges, természetes eredetű vegyületcsoportra, a polifenolokra hívja fel a figyelmet. Ezek a növényi hatóanyagok nemcsak az ételek színéért és ízéért felelősek, de antioxidáns, gyulladást szabályozó és bélflóra-támogató hatásuk révén fontos szerepet játszhatnak a krónikus panaszok enyhítésében.


Mik azok a polifenolok, és miért különlegesek?

A polifenolok természetes vegyületek, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók bogyós gyümölcsökben (például áfonyában, málnában), szőlőben, teában, étcsokoládéban, gránátalmában és az olívaolajban is. Ezek a vegyületek nemcsak az ízeket és színeket adják, hanem szerepet játszanak a növények túlélésében is: a természetben a polifenolok a növények saját „védelmi rendszerét” alkotják. És ami a növényeknek védelem, az az emberi szervezet számára funkcionális támogatás lehet.


Hogyan segíthetnek a polifenolok krónikus betegségek esetén?

1. Támogathatják a szervezet normál gyulladásos folyamatait

Az állandósult, alacsony szintű gyulladások a krónikus betegségek egyik leggyakoribb, de sokszor rejtett kiváltó okai. Ilyenek lehetnek például az ízületi panaszok, emésztési zavarok, bőrproblémák vagy akár a szív-érrendszeri gondok is. Egy 2018-as tanulmány szerint a polifenolok jelentősen hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatok szabályozásához azáltal, hogy gátolhatják a gyulladáskeltő citokinek túlzott termelődését.

2. Védelmet nyújthatnak az oxidatív stresszel szemben

Az oxidatív stressz a sejtek idő előtti öregedéséhez, fáradtsághoz és az általános közérzet romlásához vezethet. A polifenolok antioxidáns hatása bizonyított: egyes típusok aktivitása meghaladhatja a C- és E-vitaminét is. Segíthetnek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így támogatják a sejtek megújulását és az egészséges öregedést.

3. Segíthetik a szív- és érrendszer egészségét

Több tanulmány is kimutatta, hogy a polifenolok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges vérnyomás és koleszterinszint fenntartásához, és ezzel együtt a szív-érrendszer normál működéséhez is. 


Polifenolok és a mikrobiom – az egészséges bélflóra titka

Az egészséges bélflóra különösen fontos a kor előrehaladtával. Immunrendszerének mintegy 70%-a ugyanis a bélrendszerhez kapcsolódik. Ha az egyensúly felborul – például antibiotikumok, helytelen táplálkozás vagy stressz miatt –, puffadás, rossz emésztés, levertség is jelentkezhet.

Egy 2021-es tanulmány szerint a polifenolok prebiotikus hatásúak: támogatják a jótékony baktériumok, például a Bifidobacteriumok és Lactobacillusok szaporodását, miközben segítenek visszaszorítani a káros mikrobákat. Így járulhatnak hozzá a jobb emésztéshez, immunműködéshez és komfortérzethez. 


Hol találhatók meg a leghasznosabb polifenolok?

Élelmiszer / Növény Előnyös hatás
Áfonya, fekete ribizli Támogathatják a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét
Zöld tea Hozzájárulhatnak a normál anyagcsere és szív- és érrendszeri funkciók fenntartásához
Étcsokoládé (70%+) Segíthetik a normál mentális teljesítményt és közérzetet
Gránátalma Prebiotikus hatásuk révén támogathatják a bélflóra egyensúlyát
Vörös szőlő, bor Antioxidáns hatása révén támogathatja a sejtek védelmét
Olívaolaj (extra szűz) Hozzájárulhat a szervezet normál gyulladásos válaszaihoz

Hamarosan érkezik: SimbioPlus® Polyphenol Protect

A sokak által már jól ismert és kedvelt Enteroreg® anyatej oligoszacharid mellé hamarosan érkezik legújabb fejlesztésünk: a Polyphenol Protect, amely különleges polifenol-keverékével természetes módon támogatja a szervezet kiegyensúlyozott gyulladásos válaszreakcióit és a bélflóra egyensúlyát. 


Miért érdemes együtt használni az Enteroreg®-et és a Polyphenol Protect-et?

  • Szinergikus hatás: Az anyatej oligoszacharidok és a polifenolok kombinációja összehangolt támogatást nyújthat a bélflóra egyensúlyához, az immunrendszer működéséhez és a gyulladások szabályozásához.

  • Természetes rostforrás: A készítmény adagonként 1 gramm útifűmaghéjat is tartalmaz, amely jól ismert, kíméletes rostforrásként segíthet az emésztési komfort fenntartásában – különösen 50 év felett.

  • Célzott összetétel: A Polyphenol Protect gondosan válogatott hatóanyagokat tartalmaz, a SimbioPlus® filozófiájához hűen: természetes, kíméletes, mégis hatékony.


Ne törődjön bele a rossz közérzetbe!

Tegye meg az első lépést egy energikusabb, egészségesebb és komfortosabb élet felé.

👉 Várja velünk együtt a SimbioPlus® Polyphenol Protect érkezését!

Cikkünk forrásai

Cory, H., Passarelli, S., Szeto, J., Tamez, M., & Mattei, J. (2018).The role of polyphenols in human health and food systems: A mini-review.Nutrients

Del Rio, D., Rodriguez-Mateos, A., Spencer, J. P. E., Tognolini, M., Borges, G., & Crozier, A. (2013). Dietary (poly)phenolics in human health: Structures, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases.Antioxidants & Redox Signaling

Tangney, C. C., & Rasmussen, H. E. (2013). Polyphenols, inflammation, and cardiovascular disease.Current Atherosclerosis Reports

Ma, Y., & Chen, H. (2020). Polyphenol supplementation benefits human health via gut microbiota: A systematic review and meta-analysis.