Az anyatej új szerepe: természetes támogatás krónikus betegeknek
Írta: Prof. Dr. Egyed Miklós
Az anyatej valódi természetes csoda: minden újszülött számára biztosítja azokat a tápanyagokat és bioaktív összetevőket, amelyekre a fejlődéshez és a védelemhez szükségük van. Az egyik legérdekesebb és legértékesebb összetevője az anyatej oligoszacharid, amely új kutatások szerint nemcsak a csecsemők, hanem a felnőttek egészségéhez is hozzájárulhat. Ezek az összetevők táplálják a bélflóra hasznos baktériumait, támogathatják az immunrendszer egyensúlyát és a gyulladások elleni védelmet, és segíthetnek megvédeni a szervezetet a kórokozóktól.
Mi az az anyatej oligoszacharid?
Az anyatej oligoszacharidok olyan komplex szénhidrátok, amelyek ilyen formában és mennyiségben kizárólag az emberi anyatejben találhatók meg.
- Emészthetetlenek az emberi szervezet számára, de a jótékony baktériumok számára létfontosságú táplálékot jelentenek.
- Egyediek minden édesanya tejében. Több mint 200 típust azonosítottak, amelyek közül minden édesanya anyatejének összetétele más.
- Bőségesen jelen vannak az anyatejben: akár 5-15 gramm is lehet literenként.
Tudta? Az anyatej oligoszacharidok az anyatej harmadik leggyakoribb összetevői a szénhidrátok és a zsírok után!
Hogyan segítik a csecsemők fejlődését?
Az anyatej oligoszacharidok kulcsszerepet játszanak a csecsemők fejlődésében:
- Bélflóra táplálása: Elősegítik a jótékony baktériumok ( mint pl. a bifidobaktériumok) növekedését, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer és az immunrendszer egészségéhez.
- Védelem a fertőzések ellen: Utánozhatják a kórokozók kötőhelyeit a bélben, megakadályozva azok megtapadását és szaporodását.
- Gyulladáscsökkentés: Hozzájárulnak a bél gyulladásos folyamatait csökkentő mechanizmusokhoz.
- Agyi fejlődés támogatása: Hozzájárulhatnak az idegsejtek növekedéséhez és a kognitív funkciók kialakulásához.
Hogyan segíthetnek a felnőtteknek?
Legújabb kutatások szerint az anyatej oligoszacharidok felnőttek számára is hasznosak lehetnek.
- Bélflóra és emésztés támogatása
Az anyatej oligoszacharidok prebiotikumként működnek, elősegítve a jótékony baktériumok, például a bifidobaktériumok elszaporodását. Ennek eredményeképpen:
- Hozzájárulhatnak a bélfal hámsejtjeinek regenerálódásához.
- Javíthatják a bél nyálkahártyájának állapotát, megelőzve a gyulladásokat.
- Támogatják az emésztőrendszeri betegségek, például az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelését.
- Immunrendszer egyensúlyának támogatása
Az anyatej oligoszacharidok támogathatják a kiegyensúlyozott immunválaszt, így csökkenthetik a szervezet gyulladásos reakcióit.
- Krónikus betegségek kockázatának csökkentése
A gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és számos egyéb nem fertőző eredetű krónikus betegség kialakulásának kockázatát.
- Kognitív funkciók támogatása
Kutatások szerint az anyatej oligoszacharidok segíthetnek fenntartani az idegsejtek egészségét, valamint elősegíthetik a memória és a kognitív funkciók megőrzését.
Elérhető már Magyarországon is!
A SimbioPlus® Enteroreg® terméke Magyarországon elsőként teszi elérhetővé az anyatej oligoszacharidok előnyeit étrend-kiegészítő formában gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Az Enteroreg®-ben található 2’-fukozil-laktóz mesterséges úton előállított, de szerkezetében teljesen azonos az anyatejben található természetes vegyülettel.
Az Enteroreg® előnyei:
- Glutén-, tartósítószer-, színezék- és adalékmentes.
- Könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.
Enyhébb panaszok esetén minimum 3 hónapos kúra javasolt, míg súlyosabb problémák esetén akár 6-18 hónapos kúra is szükséges lehet, de igény esetén szedhető a termék folyamatosan is. A SimbioPlus® Enteroreg® elérhető a www.simbioplus.hu weboldalon, ahol kényelmesen, akár utánvéttel is megrendelheti.
Írta: Prof.Dr. Egyed Miklós, Magyar Tudományos Akadémia doktora, Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság Elnöke, Pécsi Tudományegyetem magántanára
Tudományos Referenciák
-
Bode, L. (2012). Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology, 22(9), 1147-1162. doi:10.1093/glycob/cws074
-
Coppa, G. V., Zampini, L., Galeazzi, T., & Gabrielli, O. (2006). Prebiotics in human milk: a review. Digestive and Liver Disease, 38, S291-S294. doi:10.1016/S1590-8658(07)60003-9
-
Donovan, S. M., & Comstock, S. S. (2016). Human Milk Oligosaccharides Influence Neonatal Mucosal and Systemic Immunity. Annals of Nutrition and Metabolism, 69(Suppl. 2), 42-51. doi:10.1159/000452818
-
Gómez-Gallego, C., García-Mantrana, I., Salminen, S., & Collado, M. C. (2016). The human milk microbiome and factors influencing its composition and activity. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 21(6), 400-405. doi:10.1016/j.siny.2016.05.003
-
Goehring, K. C., Marriage, B. J., Oliver, J. S., Wilder, J. A., Barrett, E. G., & Buck, R. H. (2016). Similar to those who are breastfed, infants fed a formula containing 2′-Fucosyllactose have lower inflammatory cytokines in a randomized controlled trial. The Journal of Nutrition, 146(12), 2559-2566. doi:10.3945/jn.116.236919
-
Newburg, D. S., & He, Y. (2015). Neonatal protection by an innate immune system of human milk consisting of oligosaccharides and glycans. The Journal of Animal Science, 93(9), 4376-4381. doi:10.2527/jas.2014-8428