A puffadás gyakori és kellemetlen probléma, amely sokunk életét megnehezítheti. A bélrendszerben felhalmozódó gázok okozta feszítő érzés és hasi diszkomfortérzet számos tényezőből eredhet, ideértve a bélflóra egyensúlyának felborulását is. A bélflóra mikroorganizmusai szoros kapcsolatban állnak az emésztési folyamatokkal, és ha a „rossz” baktériumok túlsúlyba kerülnek, ez fokozhatja a gázképződést.
Hogyan segíthetnek az anyatej oligoszacharidok ?
Az anyatej oligoszacharidjai jótékonyan hatnak a bél mikrobiom egyensúlyára, ami közvetve segíthet csökkenteni a puffadás tüneteit. Táplálják a jótékony bélbaktériumokat, hozzájárulva a bélrendszer egészségéhez, a puffadás és egyéb emésztési zavarok csökkenéséhez. Kutatások kimutatták, hogy elősegítik a jótékony baktériumok, például a Bifidobacterium fajok elszaporodását a bélben, amelyek segíthetnek mérsékelni a gázképződést.
Bizonyos esetekben, különösen a hirtelen, nagyobb mennyiség fogyasztása esetén, az anyatej oligoszacharidok viszont enyhe, átmeneti puffadást okozhatnak. Ennek oka, hogy a vastagbélben található jótékony baktériumok, különösen a Bifidobacterium és Lactobacillus törzsek bontják le őket, miközben rövid szénláncú zsírsavakat és gázt termelnek. Ez a természetes folyamat egészséges, hiszen táplálja a bélflórát és támogatja az immunrendszert; az ezzel járó gázképződés azonban puffadást okozhat, különösen azoknál, akik érzékenyebbek a bélben történő lebontásra. A puffadás legtöbbször átmeneti, ahogy a jótékony baktériumok elszaporodnak és a bélflóra egyensúlya fokozatosan javul.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében:
- Kisebb adagokkal való kezdés: Kezdjék kisebb adaggal, és fokozatosan növeljék azt. Érdemes lehet akár 1-2 héten át is kisebb dózist alkalmazni. (1 kapszula / 0,3-0,5 tasak). Így a bélflóra fokozatosan alkalmazkodhat, és csökkenhet a puffadás kockázata. (kisebb dózis bevitelére a kapszulás Enteroreg® termékünk a legalkalmasabb)
- Étkezési időzítés: Az anyatej oligoszacharidokat érdemes étkezés közben vagy után fogyasztani, mivel így könnyebben feldolgozza őket a szervezet, és csökkenthető a puffadás.
- Alternatív prebiotikus rostok bevezetése: más prebiotikus rostok, mint az alma pektin vagy az útifűmaghéj, különösen jól tolerálhatók. Ezeket kisebb adagban lehet bevezetni az anyatej oligoszacharidok előtt, ami segíthet a bélflóra egyenletesebb alkalmazkodásában és a későbbi puffadás enyhítésében. (Egy ilyen jellegű termékünk fejlesztése már folyamatban van)
- Lassú bevitel: Ha a puffadás továbbra is fennáll, az adag csökkentése vagy néhány napos szünet is segíthet, hogy a bélrendszer alkalmazkodjon. Akár hosszabb ideig is érdemes lehet alacsonyabb dózison maradni, míg a szervezet készen áll a nagyobb mennyiségre.
Figyelje teste jelzéseit és találja meg az Ön számára megfelelő tempót. Ahogy a bélflóra legyengülése, úgy a regenerációja is egy hosszabb folyamat, ami türelmet és odafigyelést igényel.
Referenciák :
Elison, E., et al. (2016)."Oral supplementation of healthy adults with 2′-O-fucosyllactose and lacto-N-neotetraose is well tolerated and shifts the intestinal microbiota."
British Journal of Nutrition, 116(8), 1356–1368.
Marcobal, A., & Sonnenburg, J. L. (2012). "Human milk oligosaccharide consumption by intestinal microbiota." Clinical Microbiology and Infection, 18(Suppl 4), 12–15.
Pimentel, M., et al. (2000)."A new model for the irritable bowel syndrome: bacterial overgrowth as a cause of IBS."Journal of Clinical Gastroenterology, 31(3), 200-204.