Az anyatej az újszülöttek számára az egyik legfontosabb és legkomplexebb táplálékforrás. Nemcsak az alapvető tápanyagokat, hanem számos bioaktív összetevőt is tartalmaz, amelyek elősegítik a csecsemők egészséges fejlődését. Az anyatej egyik legérdekesebb és legfontosabb összetevője az anyatej oligoszacharidok. Ezek a vegyületek több szempontból is különlegesek és elengedhetetlenek a csecsemők egészsége szempontjából.
Mi az az anyatej oligoszacharid?
Az anyatej oligoszacharidok olyan komplex szénhidrátok, amelyek nagy mennyiségben a természetben csak az emberi anyatejben találhatók meg. Öt monoszacharid különféle kombinációiból állva hihetetlen szerkezeti és funkcionális sokféleséget alkotnak, minden édesanya anyatej oligoszacharid összetétele egyedi. A mai napig több mint 200 különféle anyatej oligoszacharidot azonosítottak.
Ezek az oligoszacharidok az anyatej harmadik leggyakoribb szilárd összetevői a szénhidrátok és a zsírok után. Egyik különlegességük, hogy számunkra emészthetetlenek, ezért nagyrészben érintetlenül jutnak le a vastagbélig, ahol szelektíven a jótékony baktériumtörzseket táplálják, amik ettől gyorsan elszaporodhatnak és visszaállíthatják a bélflóra egyensúlyát.
Az anyatej oligoszacharidok típusai
Számos különböző típusban léteznek, mindegyik egyedi szerkezettel és funkcióval rendelkezik. A leggyakoribb anyatej oligoszacharidok :
Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy viszonylag kis számú anyatej oligoszacharid felelős az anyatej teljes anyatej oligoszacharid frakciójának 90%-áért.
Mit csinálnak az anyatej oligoszacharidok a csecsemőknél?
Az anyatej oligoszacharidok legfontosabb szerepe, hogy segítenek kialakítani a csecsemő kiegyensúlyozott bélflóráját és erősítik az immunrendszerét. Prebiotikumként működve táplálják a jótékony baktériumokat, mint például a bifidobaktériumokat, amelyek nélkülözhetetlenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Ez az egyensúly alapvető az egészséges emésztéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Emellett utánozzák a patogén baktériumok kötőhelyeit a bélrendszerben, megakadályozva ezzel a káros mikroorganizmusok megtelepedését, így védik a csecsemőket a fertőzésektől. Gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén csökkentik a bélgyulladást, ami különösen fontos a fejlődő immunrendszerű újszülötteknél. Továbbá támogathatják az agy fejlődését és a kognitív funkciók kialakulását az idegsejtek növekedésének és a kapcsolatok erősítésének elősegítésével.
Érdekességek az anyatej oligoszacharidokról
- Egy liter anyatejben akár 5-15 gramm anyatej oligoszacharid is megtalálható, ami jelentős mennyiségű bioaktív összetevőt jelent.
- Egyedi emberi sajátosság: Minden édesanya anyateje sajátos anyatej oligoszacharid összetétellel rendelkezik.
- Kutatási áttörések: A modern biotechnológiai eljárások lehetővé tették, hogy az anyatejben megtalálható anyatej oligoszacharidokkal molekuláris szinten megegyező összetevőket állítsanak elő laboratóriumi körülmények között. Az 1990-es évek óta folynak intenzív kutatások ezen a területen, és mára már nagy mennyiségben, ipari méretekben is előállíthatók ezek az összetevők, így mindenki számára hozzáférhetővé váltak ezek az értékes szénhidrátok.
Az anyatej oligoszacharidok jelentősége felnőttek számára
Az anyatej oligoszacharidok nemcsak a csecsemők számára nyújtanak előnyöket, hanem a felnőttek egészségére is jelentős hatással lehetnek. Az alábbiakban részletezzük, miért fontosak felnőttek számára, és hogyan járulhatnak hozzá az egészségük megőrzéséhez.
Záró gondolatok
Az anyatej oligoszacharidok az emberi anyatej egyik legérdekesebb és legértékesebb összetevői. Az immunrendszer támogatásától a bélflóra egyensúlyának fenntartásán át az agy fejlődésének elősegítéséig számos fontos szerepet játszanak a csecsemők és a felnőttek egészségének megőrzésében. Az anyatej oligoszacharidok jelentősége nemcsak a csecsemők egészségére korlátozódik, hanem a felnőttek számára is fontos egészségügyi előnyökkel járhatnak. A SimbioPlus® elkötelezett amellett, hogy ezeket a természetes és hatékony összetevőket eljuttassa mindenkihez, hozzájárulva az egészségesebb és boldogabb élethez.
Tudományos Referenciák
- Bode, L. (2012). Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology, 22(9), 1147-1162. doi:10.1093/glycob/cws074
- Coppa, G. V., Zampini, L., Galeazzi, T., & Gabrielli, O. (2006). Prebiotics in human milk: a review. Digestive and Liver Disease, 38, S291-S294. doi:10.1016/S1590-8658(07)60003-9
- Donovan, S. M., & Comstock, S. S. (2016). Human Milk Oligosaccharides Influence Neonatal Mucosal and Systemic Immunity. Annals of Nutrition and Metabolism, 69(Suppl. 2), 42-51. doi:10.1159/000452818
- Gómez-Gallego, C., García-Mantrana, I., Salminen, S., & Collado, M. C. (2016). The human milk microbiome and factors influencing its composition and activity. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 21(6), 400-405. doi:10.1016/j.siny.2016.05.003
- Goehring, K. C., Marriage, B. J., Oliver, J. S., Wilder, J. A., Barrett, E. G., & Buck, R. H. (2016). Similar to those who are breastfed, infants fed a formula containing 2′-Fucosyllactose have lower inflammatory cytokines in a randomized controlled trial. The Journal of Nutrition, 146(12), 2559-2566. doi:10.3945/jn.116.236919
- Newburg, D. S., & He, Y. (2015). Neonatal protection by an innate immune system of human milk consisting of oligosaccharides and glycans. The Journal of Animal Science, 93(9), 4376-4381. doi:10.2527/jas.2014-8428